Omgaan met grenzen

Omgaan met grenzen

Wat wil je bereiken?

Je wil beter leren omgaan met grenzen.
Je wil gemakkelijker grenzen kunnen en durven stellen.
Je hebt moeite met het begrijpen en omgaan met beperkingen en grenzen van anderen en wil hier in groeien.

Aan de slag met het omgaan met grenzen

Grenzen stellen en of grenzen van anderen aftoetsen kan een hele opgave zijn, net zoals het ermee omgaan. Paardencoaching kan je inzichten geven om die opgave een stuk gemakkelijker te maken.

Het paard is een sociaal dier afhankelijk van de leiders in de groep. In hun leefwereld geven paarden continu feedback aan elkaar met betrekking tot grenzen die ze stellen en de ruimte die ze innemen. Daarom zijn paarden zeer waardevolle ‘co-coaches’, zeker wanneer het gaat over omgaan met grenzen.

Ik laat je enkele oefeningen uitvoeren die gericht zijn op het stellen van en omgaan met grenzen. De paarden zullen hierop reageren zoals ze dat in hun leefwereld doen: oordeelvrij, met gevoel en ondersteunend. De feedback die het paard geeft aan mensen rondom hem (in dit geval jij en ik) is een pure weerspiegeling van wat er zich op dat moment afspeelt. Samen proberen we de feedback van de paarden te begrijpen. Hieruit zal je waardevolle informatie over jezelf halen, alsook inzichten waardoor jij beter zal kunnen omgaan met grenzen van jezelf en anderen.